1. desember. Bakt noen av pepperkakene, men pepperkakehuset gjenstår. Kjøpt et par julegaver, men også her gjenstår de fleste.IMG_5743
Men jula er jo ikke bare om gaver og styr, selv om det i handelstaden kan virke slik. For meg handler jula om familietid, god mat og en bedagelig stemning. Det handler om å se venner og kjente jeg kanskje ikke har sett på et halvt år, smile med dem, le. Det handler om å spise seg så mett at man må bytte til joggebukse tidlig på kvelden, slik at man klarer å bevege seg.IMG_5753

Når det gjelder gaver så synes jeg det er utrolig hyggelig å kunne gi. Det handler mer om en liten oppmerksomhet, enn å skulle bruke mest mulig penger. Jeg får vondt inni meg av å tenke på alle som drar kredittkortet uten å kunne betale for det i ettertid. Kjøpspresset har vel aldri vært så stort, men det er ingen andre enn oss selv som skaper det.

For meg er det tanken på å glede noen, og det at jeg synes det er alright å drive med. Under treet vil det i år – som i fjor – ligge mer hjemmelagde, gjerne spiselige gaver enn noe annet. De fleste har det de trenger, og å kjøpe noe, bare for å kjøpe blir så stressende og dumt – og gleden ved å gi forsvinner.

Jeg synes det er spesielt hyggelig å varte opp på besteforeldrene, de som alltid har vartet opp og gitt oss så mye av seg selv, fra dag 1. De trenger som regel ingenting, og forventer ei noe. Jeg tror aldri jeg har sett besteforeldrene mine mer fornøyde enn når de får forbruksgaver, eller gaver man har brukt tid på, fremfor penger.

Til tantebarn i år har jeg feks vurdert å gi opplevelser. Her er det dog dumt at vi bor så fryktelig langt borte. Men en kinotur, tur i parken, hjemmekino med valgfri film, popcorn og godis, eller en tur på teater er alternativer til alt det materialistiske – og det gir en mer tid med de små. Vi får se hva tiden byr på av muligheter!

Det ble et litt lengre innlegg enn først tenkt, gitt. Men noen ganger må man bare tenke litt høyt. Hva er dine tanker om julegavehysteriet?