Da var disse dagene kommet igjen, disse ukene i august hvor studentbyene gløder av ferske, nervøse og spente studenter. Noen nye og uvitne, andre har kanskje både to- og tre år bak seg og er ikke lenger like ferske.

For min egen del er dette høst nummer to hvor jeg ikke har handlet inn notatblokker, ryddet på laptopen og kjøpt inn skolestartsantrekk. Jeg er jo ferdig – men jeg husker fortsatt dagene før, og ikke minst første dag som student. Jeg hadde helt ut av det blå plutselig fått meg hybel på Gjøvik, og flyttet opp i hui og hast. Når mamma dro på hotellet for kvelden, og jeg satt på huk og fylte den oppblåsbare senga mi (midlertidig) med luft kjente jeg klumpen i magen. Jeg tror ikke det hadde gått opp for meg hva jeg hadde gjort. Jeg hadde ikke før dette kunne pekt ut Gjøvik så nøyaktig på kartet, hva slags sted var dette egentlig?

Jeg var spent, nervøs og kanskje litt usikker på meg selv. Jeg hadde jo aldri flyttet ut før, eller vært sikker på at var her og nettopp dette jeg ville studere. Det var en rekke tilfeldigheter som hadde ført meg nettopp til Gjøvik, men jeg kan jo ikke angre den dag i dag.

Første skoledag må jeg nesten bare le bort, jeg hadde et fantastisk stunt på vei til skolen som resulterte i et svært sår og masse grus i hånda. Litt mindre høy i hatten satt jeg i all ensomhet og hørte på rektor, faddere og ordføreren prate om hvor bra det kom til å bli. Det så ut som alle rundt meg allerede kjente noen, og det er ikke nødvendigvis den beste følelsen å kjenne på – mutters alene på nytt sted. Det gikk heldigvis ikke så veldig lenge før vi ble presentert for faddere og faddergrupper, og det har vist seg å introdusere meg for hele det livet jeg lever den dag i dag!

Det er litt artig å tenke tilbake på at livet hadde vært helt annerledes om jeg hadde takket ja til å dra i militæret, slik som egentlig planlagt. Eller om jeg hadde valgt et annet studie. Det er fascinerende å se på alle tilfeldighetene som har ført meg så langt, og formet livet mitt!

Så, hvis du er student på nytt sted – eller bare ny på et nytt sted, usikker og litt nervøs; det har vi alle vært. Og det går over! :-)
Good studiestart for de av dere som går i gang nå, og for deg som har valgt å gjøre noe nytt denne høsten, gå utenfor komfortsonen; lykke til – dette blir bra!

start