Er det bare jeg som har lagt merke til alle tvreklamene som inneholder en totning i det siste? Enten er det bonden og potetgullet som er rifla på samme måte som traktordekkene hans, eller så er det bonden med reddikene, som er til å spise som epler.

Du la merke til det du og? Bonden. Bonden. Bonden. Skikkelig kult å si til folk at jeg bor på Gjøvik, når sånne reklamer svirrer rundt på tvskjermene i folks hjem og lurer dem. Okeei, okei, det er kanskje ikke Oslo, Kristiansand eller Bergen, og metrobussen går kanskje ikke hvert kvarter – men. Men, hele Gjøvik er slettes ikke bønder, tro det eller ei. Det skal sies at vi har innlandets største kjøpesenter (dvs. større enn Strandtorget på Lillehammer, og større enn Hamar), med hele 70 butikker. Det kan kanskje ikke måle seg mot Sørlandssenteret med sine 110, men det er en begynnelse – det popper stadig opp freshe butikker og spisesteder.

I mine snart to år her har jeg observert menneskene, lokalbefolkningen – som jeg liker å kalle dem. Og ja, jeg skal innrømme at jeg har sett mange rare folk, møtt på mange rare ord, og stirret litt ekstra på enkelte. Ja, jeg kan innrømme at jeg til og med har menget meg med dem og opprettet vennskap. I tillegg til dette bor jeg sentralt, og har alt jeg trenger innenfor gangavstand. Nei, jeg ser ikke kuer daglig, og jeg passerer ingen gårder på vei til skole eller jobb.

Bare sånn for å nevne det, det finnes masse kjente folk fra Gjøvikområde, Gro Hammerseng, feks. Og han pianomannen med de fine krøllene fra Beat for Beat – han ser jeg ofte – også må vi ikke glemme Vazelina Bilopphøggers. Jeg pleide å handle på samme butikk som han rosa med det hvite håret før jeg flyttet.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal med alt dette, jeg tror bare jeg må bevise for meg selv, og de få som måtte lese dette at jeg Gjøvik ikke er så bondsk – som de viser det på Tv. Det skal ikke være nødvendig å bli “flau” av å bo her, studere her. Det er selvfølgelig helt greit å spøke om det, slå av bonde-vitser, men når alt kommer til alt er Gjøvik en super plass å studere, og jeg er glad jeg havnet her, jeg.

Til slutt bare, de sier at “alle har et søskenbarn på Gjøvik”. Jeg er svært skuffet, for jeg har ikke.